12 Mart 2014 Çarşamba

Kamu Yönetimi: Değişim?

KAYFOR, kamu yönetimi alanında düzenlenen ilk bilimsel organizasyon olma özelliği göstermektedir. Bilimsel, akademik bir düşünce platformu olmayı amaçlayan KAYFOR, belirlenen ana ve alt temalar etrafında kamu yönetimi akademisyenlerini bir araya getirmeyi, bağımsız bir düşünce platformu olmayı amaçlamaktadır. Her yıl düzenlenen KAYFOR, belirlenen ana temalar çerçevesinde kamu yönetimi alanıyla ilgili farklı konuların ele alınarak tartışıldığı bir alan olma özelliği göstermektedir.
    KAYFOR’un amaçlarından biri ülkenin dört bir tarafında farklı coğrafyalara yayılmış ve birbirlerini tanımayan akademisyenlerin birbirleriyle, uygulayıcı ve bürokratlarla araya gelmesi, etkileşime geçmelerini sağlamaktır. Diğer yandan öğrenciler ve genç akademisyenler, akademisyen adayları açısından da isimlerini eserlerinden bildikleri çoğu akademisyeni yakından tanıma fırsatını vermektedir.
    
    KAYFOR, Kamu yönetimi alanında çalışan akademisyenler ile uygulamacıların ortak platformu olarak, bilimsel bir zemin oluşturmak amacıyla 2003 yılında Mersin Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Tayfur ÖZŞEN’in çağrısı üzerine doğmuş ve 5-6 Ekim 2003 tarihlerinde gerçekleşmiştir. Tüm üniversitelerin Kamu Yönetimi Bölüm başkanları veya temsilcilerinin davet edildiği, çalıştay şeklinde düzenlenen bu ilk etkinliğin her yıl ayrı bir üniversitede bu “Kamu Yönetimi Forumu” (KAYFOR) adı altında düzenlenmesine karar verilmiştir. Her yıl güz döneminde, bir üniversitenin ev sahipliğinde, iki ya da üç gün süreyle toplanan Forum’da bildiriler sunulup tartışılmaktadır. KAYFOR günümüzde yerleşik ve geleneksel hale gelmiş bir çalışma tarzı niteliği kazanmış durumdadır. 2003 yılında ilki düzenlenen organizasyonunun 2014 itibariyle 12. si düzenlenecektir.

    KAYFOR II, “Dönüşüm ve Eğitime Yansımalar” temasıyla 7-8 Ekim 2004’te Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenmiştir. Forumun ürünü olarak “Dünyada Kamu Yönetimindeki Dönüşüm ve Türkiye’de Kamu Yönetimi Öğretimine Yansımaları” 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi yayını olarak basılmıştır. Bu toplantıda ilk kez bilim kurulu onayından geçerek bildiriler sunulmaya başlamış ve bu şekilde KAYFOR bilimsel bir toplantı niteliği kazanmıştır. KAYFOR III, “Yöntem ve Sorunlar” temasıyla 17-18 Kasım 2005 tarihinde ODTÜ’de düzenlenmiştir .
    
    KAYFOR III’te 2 günde, 4 oturumda toplam 29 bildiri sunulmuştur. Forumun kapanışında, üniversitelerin Kamu Yönetimi bölümleri baskan veya temsilcileri, TODAIE Genel Müdürü veya temsilcileri, 3. KAYFOR Organizasyon Komitesi Üyelerinin katılımıyla çalıştay gerçekleştirilmiştir. Forumda ana konu başlıkları şu şekildedir; Kamu Yönetimi Disiplininde Yöntem ve Sorunlar, Kamu Yönetimi veReform, Kamu Yönetimi ve Eğitim, Avrupa Birliği ve Kamu Yönetimi Sistemi, Kamu Yönetimi Uygulamaları ve Güncel Sorunlar. Forum bildiriler kitabı: Şinasi Aksoy ve Yılmaz Üstüner’in editörlüğünde “Kamu Yönetimi Yöntem ve Sorunlar” adıyla, 2006 yılında Nobel Yayınları (Ankara) tarafından basılmıştır.

    8-10 Kasım 2006’da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kamu yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen KAYFOR IV, “Kuramdan Uygulamaya Kamu Yönetimi”  temasını taşımaktadır. Bildiriler Kitabı, Kuramdan Uygulamaya Kamu Yönetimi adı altında 2007 yılında basılmıştır.

    17-18 Ekim 2007 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen KAYFOR V’in ana teması ise “Kamusal Bilinç, Kent ve Çevre, Güncel Sorunlar ve Çözümler” şeklinde belirlenmiştir. 22 oturumda 91 bildirinin sunulduğu forumda bildiriler şu konu başlıkları altında toplanmıştır: Kamu Yönetimi Reformu, Kentsel Alan Yönetimi, Çevre Koruma Tartışmaları, Kentsel Dönüşümde Konut Sorunu, Yerel Demokrasi, Yerel Yönetim Reformu, Kamu Yönetimi Eğitimi, Kamu Politikaları Analizi, Kalkınma Tartışmalar, Kamu Yönetiminde Güncel Temalar, Kentte Sosyal Sorunlar, Yerel Katılım ve Yerel Aktörler, Yerel Yönetim Uygulamaları ve Kocaeli, Belediyecilik Uygulamaları, Yönetim Tarihi İncelemeleri, Kamu Yönetimi Literatürü, Uluslar arası gelişmeler ve Kamu Yönetimi. Sempozyumun bildiri özetleri kitabı yayımlanmıştır .
 

    9-11 Ekim 2008 tarihinde Bolu’da Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen KAYFOR VI , “18. yy’dan 21. yy’a Kamu Yönetiminde Reform” temasıyla gerçekleştirilmiştir. Forumda şu alt başlıklar yer almıştır; Kamu Yönetimi Reformu, Kamu Yönetimi Disiplininde Yöntem, Uygulama, Reform; Devlet, Toplum ve Sanayi İlişkisi, Yerel Yönetimler ve Siyaset, Kentsel Politikalar, Neo-liberal Politikalar ve Toplumsal Sorunlar.

    2009 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde gerçekleştirilen KAYFORVII, “Küreselleşme Karşısında Kamu Yönetimi” ana teması altında 26 oturumda, 207 katılımcı, 85 bildiri sunulmuş, bunlardan 12 tanesi poster bildiri olarak sergilenmiştir. Bunların yanında kamu kurumu üst düzey yöneticileri dahil olmak üzere 50’den fazla kurumdan katılım olmuştur. KAYFOR VIII’de ilk kez KAYFOR Yönergesi kabul edilmiş ve bununla sonraki düzenlenecek olan toplantıların genel çerçevesi çizilmiştir. Bildirilerin sunulduğu başlıklar ise şöyledir: Kamu Yönetiminde Eğitim, Öğretim ve Araştırma, Kamu Yönetimi Hizmetinde Yeni Model Arayışları, Devlet-Piyasa İkileminde Kamu Yönetimi, AB Hukukuna Uyum, Küreselleşme Karşısında Yönetişim, Kamu Yönetiminde Değişim ve Dönüşüm, Küreselleşme, Yerelleşme, Kamu Yönetimi-Sivil Toplum vb başlıklar altında konular yer almıştır. Sunulan bildirilerden, hakemlik sürecini başarıyla tamamlayan 19 çalışma bir araya getirilerek bildiri kitabı basılmış ve elektronik hale getirilmiştir. Bu editörlü kitapta kamu yönetiminde eğitim ve öğretim, kamu yönetiminde araştırma ve geliştirme, kamu yönetiminde bilim ve teknik, kamu yönetiminde unsuru, AB, kamu yönetimi ve insan ilişkileri başlıkları altında bildiriler basılı olarak yer almaktadır.

    2010 yılında TODAİE tarafından gerçekleştirilen KAYFOR VIII Kamu Yönetimi ve Teknoloji teması altında düzenlenmiştir. 61 bildirinin sunulduğu forumda Felsefe ve Teknoloji, Katılım, Kamu Yönetimi ve Teknoloji Politikaları, Yönetim ve Teknoloji, Kamu Yönetiminde Teknoloji Uygulamaları, Devlet ve Teknoloji, Kolluk Yönetimi ve Teknoloji, Adalet Yönetimi ve Teknoloji, Farklı Kamu Hizmetleri, Kamu Yönetimi ve Teknoloji, Mesken ve Teknoloji, Kamu Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri başlıkları yer almış ve bildiriler kitabı TODAİE tarafından basılmıştır.
    

    2011 yılında Gazi üniversitesinde gerçekleştirilen KAYFOR IX’un teması ise, Kuram ve Yöntem Açısından Türkiye’de Kamu Yönetimidir. 47 bildirinin sunulduğu forumda bildiriler şu alt temalar arasında şekillenmiştir; Kamu Yönetimi ve Networklar (ağ-bağlar), Kamu Yönetimi Disiplininin Geleceği, Kamu Yönetiminde Değişim, Türkiye'de Kamu Politikaları, Karşılaştırmalı Kamu Yönetimi Çalışmaları, Kent Yerleşimi ve Yönetimi, Kamu Yönetiminde Özelleştirme, Yerelleşme ve Tekelleşme Eğilimleri, Kamu Yönetimi Mesleği ve Uygulamaları, Türkiye'de Teşkilat ve İdare Tarihi, Kamu Yönetiminde Etik, Kamu Yönetimi Araştırmaları ve Eğitimi 2012 yılında Bursa Uludağ Üniversitesinde düzenlenen KAYFOR IX’un teması ise Kamu Politikalarında Dönüşümdür. Toplam 48 bildirinin kabul edildiği forumda, Kalkınma, Enerji ve Çevre, Adalet ve Yargı, Kadın ve Aile, Konut, Kentleşme, Sağlık ve Eğitim, Yerel Politikalar, Kamu Politikasında Yeni Tartışma Alanları, Kamu Politikaları ve Reform, Kamu Politikalarının Dönüşümü, Kamu Politikaları: Aktörler, Kamu Politikaları: Teknik Yaklaşımlar alt konu başlıkları altında bildiriler sunulmuştur.

    2012 yılında KAYFOR Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenmiştir. KAYFOR X yerli ve yabancı 80 bilim insanının katılımıyla, eş zamanlı 15 oturumda 50 bildirinin sunulmasıyla gerçekleştirilmiştir. KAYFOR X ele aldığı, kadın ve aileden enerjiye, kentleşmeden adalete, eğitimden sağlığa kadar birçok alanda derinlemesine analizler yapılmasına zemin sağlayarak kamu yönetiminde ileriye dönük çalışmalara kaynak yaratmayı amaçlamıştır.

    KAYFOR XI, 2013 yılında Samsun 19 Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşmiştir. “Afro-Avrasya Coğrafyasında Kamu Yönetimi Uygulamaları ve Sorunları” temasında gerçekleştirilen forumda -2 gün x 3 paralel oturumda toplam -96 bildiri sunulmuştur. Bildiriler, Afro-Avrasya Coğrafyasında Ortak Siyasal-Yönetsel Tarih ve Bugüne Etkisi, toplumsal Devrimler ve Kamu Yönetimine Etkisi, Merkezi Yönetim, Yerel Yönetim Sistemi, Yönetimler arası İlişkiler, Kamu Politikaları, Kamu Reformları, Planlama, Kamu İstihdamı/Personeli, Kamu Mali Yönetimi, Kamu Hizmeti, Kamu Denetimi gibi konular yer almıştır.
 

    2014 yılının Eylül ayında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü tarafından gerçekleştirilecek olan KAYFOR XII’nin teması ise “Kamu Yönetiminde Değişim “ olarak belirlenmiştir.
 

    Tüm katılımcılarımız ve kamu yönetimi camiası için başarılı ve verimli bir Forum olması dileğiyle.


Düzenleme Kurulu Adına
Doç. Dr. F. Neval GENÇ

 ____________________________________________

[1] http://www.metu.edu.tr/~kayfor/prog.html

[2] http://www.mu.edu.tr/departments/iibf/kayfor/program.pdf

[3] 5. Kamu Yönetimi Forumu, Kamusal Bilinç, Kent ve Çevre: Güncel Sorunlar ve Çözümler, Umuttepe Yayınları, 2008.

[4] http://www.kayfor.ibu.edu.tr